Hangi Bankada Hesabım Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?

Hangi Bankada Hesabım Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?
Yayınlama: 20.12.2023
Düzenleme: 25.12.2023 12:44
14
A+
A-

Hangi bankada hesabım olduğunu nasıl öğrenebilirim, sorusu özellikle bu haberlerde 10 yıl banka hesaplarında kullanılmayan paraların Tmsf’ye devri muhabbeti çıktığı zaman en çok araştırılan sorulardan bir tanesidir.

Eski bir bankacı olarak söylüyorum ki bazı insanlar hesaplarındaki parayı unutabiliyorlar. Bu süre 10 yılı geçerse bankadaki hesabınızda hiçbir hareket olmazsa 10 yıl sonra tasarruf mevduatı sigorta fonuna devrediliyor.

Devlet ise bankacılık sektörünün güvende olması için, insanların rahatlıkla bankalara güvenerek paralarını yastık altında atıl tutmamaları için bir garanti verir hesap sahiplerine. Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman belli bir miktar zararınızı karşılamaya yönelik taahhütte bulunur. Bu sene sanırım 450.000 liraya kadarını karşılıyor.

Hesapta 10 yıl boyunca boşuna duran paralara da el koyuyor. İleride daha kötü amaçlar için kullanılmaması açısından. Çünkü şöyle düşünüyor, diyor ki 10 yıldır dokunmuyorsa vefat etmiş olabilir. Başka bir şey olabilir onun için süre belirlenmiş durumda. Para zaten 10 yıl boyunca vadesiz hesapta duruyorsa kuş kadar bir şey kalır 10 yıl sonra. Ama bu var mı diyecek olursanız, her yıl binlerce insan banka da parasını 10 yıl kadar ellemediği için, hesabındaki tüm para Tasarruf mevduatı sigorta fonuna devrediliyor.

Tabii miras olaylarında da miras bırakan kişinin hangi bankada banka hesabı var bunları öğrenmeniz ve bu konuda Google’da araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü birçok banka var Türkiye’de ve hangisine başvuracağınızı bilmeniz gerekiyor. Eskiden bu işler ülkemizde çok zordu. Kendimize ait banka hesabınızı bile unuttuysanız bakabileceğiniz bir yer yoktu. Tek tek banka banka gezmeniz gerekiyordu otomatik olarak bir sistem yoktu.

Ancak artık hangi bankada hesabınız olduğunu e-devlet görebiliyorsunuz. E-devlet hangi bankayla çalıştığınızı gösteriyor. Ancak bunun içindeki paraları göstermiyor. Kredilerinizi, kredi kartı borçlarınızı, bunları göstermiyor. Sadece hangi bankalarda çalışmanız var bunları gösteriyor. E-devletten hangi bankada hesabınız var onu öğrenip, çalıştığınız banka ile detayları görüşmeniz gerekiyor.

E-devlet şifrenizi postanelerden temin edebiliyorsunuz, yenileyebiliyorsunuz, ufak ücretler karşılığında veya herhangi bir bankada mobil bankacılığınız, internet bankacılığınız var ise buradan da e-devlet sistemine giriş yaparak kayıtlı bütün banka hesaplarına ulaşabiliyorsunuz isim olarak ama sadece. Yine işlem yapmak istiyorsanız, o bankanın internet bankacılığına girmeniz gerekiyor şifrenizin olması gerekiyor.

E-devlet sistemine giriş yaptığınız zaman, ortadaki boş arama kısmına banka hesaplarım yazdığınız zaman çıkan bölümde üstümüze kayıtlı bankaları basit bir şekilde gösteriyor dediğim gibi.

Eskiden hangi bankada hesabınızın olduğunu bilmek önemliydi. Neden diyecek olursanız eskiden bireysel hesaplarından hesap işletim ücreti alınıyordu. O yüzden hangi bankada hesabınız olduğunu bilmeniz gerekiyordu ve gidip işlem yapmıyorsanız kapatmanız gerekiyordu işlem ücreti ödemek istemiyorsanız veya destek hesaptan hesap işletim ücretini alıyorlardı sizi borçlandırıyordu banka. Karşınıza da bir güzel faizle birlikte borç çıkartıyordu, bu eskiden önemliydi.

Ama artık bireysel hesaplardan, hesap ücreti alınmadığı için bu konudan daha çok 10 yıl hareket görmeyen hesapların tmsf’ye devriyle alakalı olan konu ile çok karıştırılıyor. Evet artık hesap işletim ücreti alınmasada, kullanmadığınız banka hesaplarınızı kapatmanızı tavsiye ediyorum. Neden diyecek olursanız, ne kadar fazla bankada hesabınız olursa kullanmasanız bile risk her zaman var demektir.

Bir şekilde şifreleriniz kartınız vesaire kaybolabilir, çalınabilir ele geçirilebilir ve sizin adınıza rahatlıkla daha kolay bir şekilde kredi kartı ve kredi talebinde bulunarak paraları kendi hesaplarına transfer edebilirler. Ama kullanmadınız banka hesabınızı kapatırsanız böyle bir şey yapmaları çok daha zor olacaktır. Çünkü öncelikle hesap açmaları gerekecektir size ve bir limit çıkartmaları gerekecektir. Ama bir hesabınız varsa her şey hazır oluyor bu anlamda. Kullanmadığınız banka hesaplarınızı kapatmanızı ben kendi adıma tavsiye ediyorum ben de böyle yapıyorum zaten.

Banka hesapları nasıl kapatılır? ne gereklidir bunlarla alakalı yazımı da aşağıda paylaşıyor olacağım.

Bütün ekonomi yazılarıma ulaşmak için, ekonomi kategorimizi takip edin:

https://www.haberlercepte.com/ekonomi/

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.