Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi
Yayınlama: 26.02.2024
Düzenleme: 27.02.2024 12:00
8
A+
A-

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili kafanızda oluşan tüm soru işaretlerini,  bu yazı içerisinde cevaplamak ve bilgilendirmek istedim. Umarım sizin için yararlı olur. Yazıda cevabını bulamadığınız farklı sorularınız var ise, bunları da yorum olarak bana sorabilirsiniz. Bireysel emeklilik ile ilgili yönlendirme yapmıyorum. Sadece bildiklerimi paylaşıyorum bu yazımda.

Bilginiz olsun, kesinlikle herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum, baştan bunu belirtmek isterim. Bunu özellikle yazmak istedim, çünkü yatırım işi farklı sonuçlar doğurabilir ve sizi zarara veya beklediğiniz  kara ulaştıramayabilir. Ben burada sadece bireysel emeklilikle ilgili kafalara en çok takılan soruların cevaplarını, yapmış olduğum araştırmalar sonucunda tek bir sayfada topluyorum. Aynı zamanda da eski bankacıyım.

Bireysel Emeklilik Sözleşmem Nasıl Yürürlüğe Girer, Cayma Hakkım Var Mı?

Bireysel emeklilik sözleşmesi, katkı payı olarak yaptığım ilk ödemenin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihte yürürlüğe girer. Bireysel emeklilik sözleşmesinden, sözleşmeyi imzaladığınız tarihten itibaren 2 ay içinde cayma hakkınız mevcut.

Bireysel emeklilik sözleşmesinden caymanız halinde şirketin, hesabınızdaki birikimi fon toplam gider kesintisi hariç, hiçbir kesinti yapmadan 10 iş günü içerisinde İade etmek zorundadır. Sözleşmeniz eğer yürürlüğe girdiği ise varsa getiri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra ödeme yapılır.

Bireysel Emeklilik Avantajları Neler?

Ödeyeceğiniz katkı paylarının %30’una karşılık gelen tutarın, yasal limitler dahilinde devlet tarafından hesabınıza katkı olarak ödenir.

Devlet katkısı ve getirilerinin, en az 3 yıl sistemde kalırsam %15’ine, en az 6 yıl sistemde kalırsam %35’una, en az 10 yıl sistemde kalırsam %60’ına emeklilik hakkı kazanarak veya vefat/ maluliyet nedeniyle ayrılırsanız tamamına hak kazanabileceksiniz.

Bireysel emeklilik sistemi yatırım fonlarına elde ettikleri kazançlar üzerinden vergi kesintisi yapılmadığını da söylemek isterim. Tabii bu tür kurallar dönemler içerisinde değişiklik gösterebiliyor yeni kararlar açıklayabiliyor bilginiz olsun. Yeni kararlar çıktıkça elbette biz de yazıyı güncellemeye devam edeceğiz.

Bireysel emeklilik sistemine girdikten 2 yıl sonra emeklilik sisteminizi başka bir firmaya taşıyabiliyorsunuz. Tekrar geri gelmek istediğinizde üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekiyor.

Bireysel emeklilik sisteminde yılda 4 defa emeklilik planınızı değiştirme hakkınız mevcut. Emeklilik planı değişiklik talebiniz en geç 10 iş günü içerisinde uygulanır.

Bireysel emeklilik sisteminde yılda 6 defa fon dağılımını değiştirebilirsiniz. Fon değişiklik talebiniz en geç 2 iş günü içerisinde uygulanır. Devlet katkısını hesabındaki tutarları şirketimden veya takas banktan, internet sitesi veya çağrı merkezi yoluyla takip edebilirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminde eğer birden fazla şirkette hesabınız varsa, emekli olurken bu şirketlerdeki hesaplarınızı birleştirmek zorundasınız ve bunun dışında hesap birleştirme yapamıyorsunuz bilginiz olsun.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Ödemeleri

Bireysel emeklilik katkı paylarınızı yatırdıktan 2 gün sonra yatırım fonlarında değerlendirmeye alınır. Katkı payı tutarınızı ve ödeme döneminizi değiştirebilirsiniz. Kredi kartı ile yaptığınız ödemeler, bloke süresi sonunda şirket hesabına geçecektir ve bundan dolayı yatırım fonlarına yatma süresi de uzayacaktır. Deneysel emeklilik sözleşmenizde belirlenen vadeye ait katkı payı ödemesinin, ödemeli tarihini takiben 3 ay içerisinde yapılmaması durumunda düzensiz ödeme statüsüne girersiniz. Ne zaman ki ödemediğiniz taksitlerinizi öderseniz ancak o zaman düzensiz ödemeler statüsünden çıkarsınız.

Bireysel Emeklilik Yatırımların Nasıl Değerlendirilir?

Bireysel emeklilik birikimleriniz, yatırdığınız katkı paylarına göre ve seçtiğiniz emeklilik yatırım fonlarının getirilerine göre değişkenlik gösterecektir. Bu fonlar hiçbir zaman bir getiri garantisi vermez. Ayrıca birikimleriniz emeklilik şirketinden bağımsız bir saklayıcı kuruşta saklanır.

Bireysel Emeklilik Sistemindeki Kesintiler Nelerdir?

Bireysel emeklilik planınızda giriş aidatı kesintisi olacağını görürsünüz zaten. Bireysel emeklilik giriş aidatını şirketiniz tarafından sistemden veya şirketinden ayrıldığından ertelenmiş olarak tahsil edilir. Yönetim gider kesintisi ve giriş aidatını toplam tutarının sözleşmede geçen her yıl için cari yılın aylık brüt asgari ücretin %8,5’una karşılık gelen toplam maktu tutarı aşamaz.

Bireysel emeklilik katkı payları ödemeleriniz üzerinden yönetim gider kesintisi yapılabileceğini, katkı payı ödemeye ara verirseniz, birikimlerinizi ek yönetim gider kesintisi ve ara verme kesintisi yapabileceğinizi unutmayın.

Fon varlıklarından günlük olarak fon toplam gider kesintisi yapılabilir. Ayrıca bu kesintiler için mutlaka bireysel emeklilik kesintileri formuna dikkatlice bakınız daha sonrasında sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Gelir Vergisi Ödeyecek Miyim?

Bireysel emeklilik sisteminden, birikimlerinizi alarak ayrılmak istediğinizde, sistemden elde ettiğiniz yatırım geliri üzerinden, sistemde kaldığınız süreye göre değişmekle birlikte, %5 ile %15 arasında değişen oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılır. Eğer talep ederseniz, emeklilik hakkını kazanmış olmakla birlikte, bu hakkınızı kullanılmadan sözleşmenizin sonlandırılmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda sistemden ayrılırken uygulanan prosedür uygulanır.

Bireysel Emeklilik Ödemelerine Ara Verilir Mi?

Vadesinde ödemediğiniz bireysel emeklilik katkı paylarınızı, ödeme tarihini takiben 3 ay içinde ödemelisiniz. Ödeme yapmamanız durumunda, sözleşmenizde ara vermiş olursunuz. Bu süreçte genel yönetim giderleri daha önce yatırdığınız katkı paylarından düşülür.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile Nasıl Emekli Olurum?

Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekli olmanız için, birikimimizle birlikte devlet katkısı hesabınızdaki tutarın tamamını alma hakkını elde edersiniz. Ancak bunun için sistemde 10 yıl kalmış olmalısınız ve 56 yaşını doldurmuş olmalısınız. Bu kurallar zaman içerisinde değiştirilebilir yaş sınırları.

Bireysel emeklilik sisteminizi hak kazanmadan veya emeklilik hakkını kazanmış olsanız bile, bu hakkınızı kullanmadan sona erdirmeniz halinde, sona erdirilen bireysel emeklilik sözleşmeniz bakımından, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden kaynaklanan süreye ilişkin haklarınızı kaybedersiniz.

Emekli olduğunuz zaman bireysel emeklilik sistemiyle, isterseniz birikimimizin tamamını alabilirsiniz. İsterseniz de birikiminizi düzenli bir şekilde de geri alabilirsiniz. Bu durumda içeride kalan paranız, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmeye devam eder.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Hakkımı Kazanmadan Ayrılabilir Miyim?

Sistemden ayrılma hakkınız vardır. Ancak sistemden ayrılmanız halinde, vergilendirmede, devlet katkısında ve sözleşmenizin sair hükümlerinde değişiklikler olabilir. Şirketinizden bununla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan ayrılmak istediğinizde veya bu hakkınızı kullanmadan ayrılmak istediğinizde sisteme giriş tarihinizden itibaren bazı haklarınızı kaybedebilirsiniz. Ayrılmak için başvuru yaptığınızda 15 iş günü içinde ayrılma bilgi formu size sunulur. Bu evrakları imzalamanız durumunda şirket 20 iş günü içinde hesabınıza ödemenizi yapar. Devlet katkısı tutarları ise 25 gün sonra yani ilk ödemeden 5 gün sonra hesabınıza yatar ve böylece sözleşmeniz sonlandırılmış olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi Mantıklı Mı?

Bireysel emeklilik sistemi mantıklı mı diyecek olursanız, şirketinizin açmış olduğu otomatik sistem daha mantıklı diyebilirim. Bunun sebebi ise şirketinizin açmış olduğu otomatik bes sisteminde, aidat ödemesi yapılmıyor. Ancak siz kendiniz açarsanız, aidat ödemesi yapılıyor. Onun haricinde, otomatik bes sistemiyle giriş yaptığınız zaman, yatırım fonlarını kendiniz seçemiyorsunuz. Kendiniz açtığınız zaman hangi yatırım fonuna bağlanmak istediğinizi kendiniz seçebiliyorsunuz.

Ayrıca bu yatırım fonlarından elde ettiğiniz kazançlarınız için yüzde 15 gelir vergisi ödüyorsunuz sistemden ayrılırken. Engellilik veya maluliyet durumunuz var ise bununla ilgili evraklarınızı, sigorta şirketinize iletmeniz halinde ayrıca incelenerek bu gelir vergisini ödememe durumunuz olabiliyor. Bunu kesin böyledir demiyorum ancak sigorta şirketi inceliyor yapılacak bir yardım veya vergi avantajı var ise size bildiriliyor.

Bana sorarsanız yatırım tavsiyesi olarak söylemiyorum ama bu birikimler sanki, enflasyonun, doların, altının, borsanın gelirinin altında kalıyor. Yani buraya yatıracağına hisse senedi alsan sanki daha iyi olur gibi veya altın alsan daha iyi olur gibi.

Bireysel Emeklilik Sistemi Caiz Mi?

Bireysel emeklilik sisteminde yatırdığınız paralar farklı fonlardan değerlendiriliyor. Bu fonların hangi fonlar olduğunu siz seçemeyebiliyorsunuz otomatik katılım yaptıysanız. Bu durumda hangi fonlarda hangi firmalara yatırım yapıldığı belli olmadığından benim kafamda soru işaretleri kalıyor açıkçası. O yüzden bu konuda sizin için önemli ise farklı farklı hocalardan bu konuyla alakalı araştırma yapmanızı da tavsiye ederim.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.